Приймальне відділення:+380 472 33 56 01

Поліклініка:+380 472 36 09 48

Приймальня гол.лікаря:+380 472 33 04 15

Адреса: Україна, м. Черкаси, вул. Мечникова, 25 (стаціонар)

Україна, м. Черкаси, вул. Святителя-хірурга Луки 3 (поліклініка)

< Всі новини
01 листопада 2022

ІЗ ЛИСТОПАДА В УКРАЇНІ ЗАПРАЦЮЄ ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЦЕПТ НА НАРКОТИЧНІ ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО МАЙБУТНІ НОВОВВЕДЕННЯ – МОЗ

Йдеться про лікарські засоби, що мають наркотичну (психотропну) дію та обіг яких є суворо обмеженим. Такі препарати застосовуються виключно за рецептом лікаря, та за конкретними медичними показаннями. З листопада для відпуску цієї групи препаратів додається новий цифровий інструмент – електронний рецепт.

Що потрібно знати про майбутні зміни?

1. Виписати е-рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб зможе той лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст – хірург, онколог чи невролог. При цьому для отримання е-рецепта декларація не обовʼязкова.

2. Із випискою електронного рецепта пацієнту приходитиме смс із номером електронного рецепта та унікальним кодом підтвердження, які він має повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів, призначених за рецептом. Втім, для зручності пацієнта лікар або медична сестра/брат може роздрукувати пацієнту інформаційну довідку, що містить номер рецепта та інформацію про призначення.

3. У разі затяжного чи хронічного захворювання або за необхідності продовжити лікування, пацієнт може отримати повторний електронний рецепт на потрібні ліки дистанційно, звернувшись до свого лікаря телефоном. Як і при фізичному прийомі, пацієнт отримає смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення.

4. Якщо лікар поки не працює з ЕСОЗ, на перехідному періоді він зможе виписати пацієнту паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку рожевого кольору форми “ф-3”.

5. Отримати наркотичний лікарський препарат за електронним чи паперовим рецептом як і раніше можна в тій аптеці, що має відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Таким чином, з впровадженням електронного рецепта в Україні спрощується доступ до необхідних ліків пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань, а також додатково посилюється контроль за відпуском з аптечних закладів лікарських засобів, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.


Пресслужба Міністерства охорони здоровꞌя України.