Приймальне відділення:+380 472 33 56 01

Поліклініка:+380 472 36 09 48

Приймальня гол.лікаря:+380 472 33 04 15

Адреса: Україна, м. Черкаси, вул. Мечникова, 25 (стаціонар)

Україна, м. Черкаси, вул. Святителя-хірурга Луки 3 (поліклініка)

< Всі новини
08 листопада 2017

Національний Конгрес кардіологів України

Лікарі кардіоцентру взяли участь в роботі ХVІІІ Національного Конгресу кардіологів України, який відбувся 20-22 вересня 2017 р. в Києві.

Особливу увагу на Конгресі було приділено питанню формування персоніфікованого підходу до лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями на основі доказової медицини та практичного досвіду, питанням спадкоємності в роботі кардіологів та кардіохірургів.

В рамках Конгресу було проведено Спільну наукову сесію Європейського товариства кардіологів та Асоціації кардіологів України, а також І Українсько-польський форум.

Учасники мали змогу ознайомитися з останніми досягненнями науки в лекціях провідних вчених-кардіологів з США, Німеччини, Польщі, Іспанії, Литви, Словаччини та Вірменії.

Було презентовано Державну програму профілактики, лікування та реабілітації серцево-судинних захворювань на 2017-2020 роки.

На спільному засіданні керуючого комітету Європейської ініціативи «Stent for life» в Україні, Асоціації інтервенційних кардіологів України та Асоціації невідкладної кардіології було зазначено, що 2017 рік для світової кардіології можна вважати ювілейним - 40 років з дня проведення першої коронарної ангіопластики, «технології, що змінила світ».

Саме 40 років тому, 15 вересня 1977 р. в Цюріху, Andreas Gruentzig була проведена перша коронарна ангіопластика, яка відкрила нову еру в лікування ішемічної хвороби серця. Відновлення кровопостачання міокарда стало спільною задачею кардіохірургів та кардіологів.

На засіданні було представлено аналіз результатів електронного онлайнового Реєстру перкутанних коронарних втручань, який ведеться в Україні з 2010 р.

За даними Реєстру 2016 року, за абсолютною кількістю хворих зі STEMI (гострий коронарний синдром з елевацією сегмента ST), яким проведено первинне стентування, Черкаський обласний кардіологічний центр займає  5-е рангове місце після профільних клінік таких великих міст, як Одеса, Харків, Дніпро та Вінниця.

 В 2016 році учасники Реєстру нарешті зафіксували в Україні «реперфузійний парадокс», тобто кількість перкутанних реперфузій помітно перевищила кількість фармакологічних фібринолізисів. Цей етап проходили всі країни - США в 2004 р., Румунія в 2009 р.

Коли між областями України порівняли відносний показник «кількість хворих зі STEMI, яким проводилось первинне стентування в перші години від початку симптомів, на 1 млн. населення», Черкаська область зайняла 2-е рангове місце!

Таким чином, на Черкащині на сьогоднішній день створена одна з найефективніших в Україні систем надання допомоги пацієнтам зі STEMI, а саме Регіональна реперфузійна сітка, яка дозволяє безперервно 24/7/365 доставляти хворих зі STEMI в Черкаський обласний кардіологічний центр та застосовувати сучасні високотехнологічні методи реперфузії, які рятують життя наших хворих.